פנסים לנשק

המאפיינים עיקריים בפנס מקצועי :

  • הגודל, הצורה ואיכות הרפלקטור
  • טכנולוגיית ה- LED
  • איכות, מבנה וקוטר העדשה
  • מקור מתח (הסוללה)

יש פנסי ראש ויש פנסי יד, יש פנס לנשק . לכל הפנסים יש טווח תאורה רחב זווית או טווח למרחק. ראשית, מדוע יש פנסים בעוצמת 1000 לומן עם אלומה ל 250 מטר, בעוד ישנם פנסים בעוצמה זהה המשליכים את אלומת האור ל 400 מטר ויותר? מה שונה בהם?

אנו מכנים פנסים חזקים אלה פנסי הצפה ופנסים למרחק. פנסי הצפה מספקים אלומת אור בזווית רחבה עם פזור אור אחיד יותר. פנסי מרחק לעומת זאת בנויים קצת אחרת ומספקים אלומת אור צרה יותר, ממוקדת יותר עם יכולת תאורה חזקה מאוד למרחק במרכז האלומה.

הרפלקטור

פנס עוצמתי כולל נורת הלד פולטת אור למעשה לכל הכיוונים. כדי ליצור אלומת קרן אור אחידה וממוקדת משתמשים ברפלקטור סביב הלד בתוך ראש הפנס.

הרפלקטור בראש הפנס מתפקד כגוף יעיל ואפקטיבי להחזרת קרני האור מהלד ותפקידו העיקרי ללכד את קרני האור במקביל ולמרכז. קרני האור מצטברות ונזרקות לצדדים מהלד ומוחזרות באופן מקביל וישר למרכז הרפלקטור וראש הפנס לכדי קרן אחידה אחת אשר מושלחת קדימה באופן אחיד וממוקד. ככל שאיכות הרפלקטור (משטח הרפלקטור וזווית הקירות) גבוהה יותר כך הוא מאפשר להחזיר את קרני האור באופן מקביל ישר וממוקד יותר למרכז ואלומת האור תהייה אפקטיבית יותר, חזקה יותר בניצול אור גבוהה יותר למרחק רב.

בפנסי מרחק, משתמשת ברפלקטורים מסוג SMO (Smooth), המאפשרים טווח ארוך יותר. בפנסים אחרים משתמשים ברפלקטורים מסוג רפלקטור פיזור OP (Orange Peel) המאפשרים פיזור אחיד ורחב של האור.

מרכיבי הרפלקטור המשפיעים עם המיקוד ומרחק הארה:

הצורה: תוכלו להבחין בצורה כללית ואחידה. פנסים אלה מנצלים את האפקט הפרבולי ברמה גבוהה מאוד. הרפלקטור הפרבולי מסוגל להגיע לרמות דיוק גבוהות ומיקוד אפקטיבי ביותר.

גודל: גורם נוסף השולט על מרחק האלומה הוא הקוטר הכללי והגודל של הרפלקטור. ככלל אצבע, ככל שהרפלקטור עמוק ורחב יותר, ניתן להגיע למרחק גדול יותר.

משטח הרפלקטור: כדי להגיע למרחק אלומה רב משטח הרפלקטור חייב להיות איכותי, מלוטש וחלק ככל האפשר כדי להאפשר החזרת קרני אור טובה.

לדים (LEDS):

דיודה פולטת אור (Light Emitting Diodes). לנורת לד מבנה נוקשה והיא עמידה מאוד. בשל אורך חיים האדיר (עד 100 אלף שעות עבודה) הן לא זקוקות להחלפה, מה שחוסך לא מעט כסף לאורך זמן. נורות לד פולטת אור רך ועדין והן מעולות להארה לטווחים קצרים. הן לא מתקרבות לעוצמתן הגבוהה של נורות הליבון, אך נשמרות יותר במאות שעות עבודה.

טכנולוגיית LED

טכנולוגית ה- LED קשורה באופן הדוק לתכנון ומבנה הרפלקטור מבחינת ההשפעה על פוטנציאל מרחק השלכת האור של פנס. זה לא צירוף מקרים שהפנסים החזקים ביותר הם לעתים קרובות גם הפנסים הבהירים ביותר שלנו. באופן כללי, ככל שדירוג עוצמת האור הנמדדת בcd גבוהה יותר, כך יתאפשר לפנס להאיר למרחק גדול יותר.

לדוגמא , עוצמת ה cd היא 252,000cd . נתון זה מציין את עוצמת האור ויכולת המיקוד האפקטיבית של האור בטווח הנתון, במקרה זה 1004 מטר.

לדים של חברת CREE, אחת מיצרניות ה- LED המוכרות והאמינות ביותר בעולם אשר מפתחת נורות לד מיוחדות המיועדות למקסום האלומות למרחק רב. נוריות LED אלה מצוינות עם “HI” בסוף שם הדגם כגון CREE XP-L HI V3

צבע ההלומה:

נורות לד צבעוניות הופכות למבוקשות יותר ויותר עם הזמן. אור ירוק לא מסנוור. אור אדום קל ונעים לעין ואור כחול משמש בעיקר לאיתור דם. בשביל מה צריך? בעיקר כדי לא לאמץ את העיניים במקרים בהם אנו רוצים לפעול בחשיכה ולא לפגוע בראיית הלילה הטבעית שלנו.

פנס איכותי ומקצועי

לכל צבע תפקיד שונה

בהירות:

נמדדת בעיקר בלומן (Lumen). פנס למחזיק מפתחות יפיץ כ- 5-10 לומן. פנס בעל נורת לד 1 וואט יפיץ כ- 50 לומן למשך כ- 3 שעות. מספיק בהחלט לרב המשימות (החלפת גלגל ברכב, מחנאות וכיוצ”ב), אך לא יאיר היטב על שועל בשדה 100 מטר ממך.

רוב המומחים לביטחון ימליצו לך לבחור פנס (לצורכי ביטחון) בעוצמה של לפחות 80 לומן המינימום הנדרש בכדי לסנוור אדם. עוד מאפיין חובה מבחינתם הוא הבהוב בעוצמת אור גבוהה.

לעוצמת ההארה של הפנס חשיבות רבה למשתמש. פנס שלא יאיר מספיק לצורך לו הוא נועד יתסכל את בעליו כמעט בכל שימוש. חשוב מאוד לאבחן צורך ולבחור פנס שיענה לכל הפחות על עוצמת ההארה הנדרשת.

נורות ליבון:

עושה שימוש בחוט להט דק, בו עובר זרם חשמלי שגורם לו להתחמם ולייצר אור. מעטפת הזכוכית של הנורה, מונעת מחמצן לחדור אליה ובכך מונעת את התחמצנות חוט הלהט. את פנים הנורה ממלאים בגז קסנון או הלוגן שמעלה את טמפרטורת העבודה של חוט הלהט וגורם לו לייצר יותר אור. ניתן למצוא נורות ליבון המכילות גז ארגון או קריפטון, אך הן פחות יעילות לשימוש בפנסים.

נורות הליבון נחשבות פחות עמידות למכות וזעזועים, אך הן מציעות אור בהיר ולבן בעוצמה גבוהה במיוחד והן קלות למדי למיקוד קרני האור. עוצמתן הרבה הופכת אותן ליעילות במיוחד במקרים בהם זקוקים להארה לטווח רחוק. אז אם הצורך שלך בפנס הוא בעיקר להרבה מאוד אור בלי הצורך למניעת זעזועים, פנס בעל נורת ליבון יכול להיות הבחירה הטובה יותר עבורך.

עדשות אופטיות

רכיב חשוב בפנס הוא עדשת הפנס עצמו. על מנת ליצור אלומת אור ממוקדת עם נקודה חזקה וחמה ולמעט ככל אפשר בקרניים שנזרקות לאיבוד במרחב, יצרני הפנסים מסתמכים לעיתים קרובות על עיצוב ואיכות עדשת הפנס כדי לסייע בהפצת האור בצורה חלקה ואפקטיבית. העדשות של הפנסים היקרים הן עדשות זכוכית המיוצרות באיכות הגבוהה ביותר ונבדקות באופן קבוע ע”י בקרת איכות קפדנית.

מקור מתח – הסוללות

החלק האחרון בפאזל- הסוללה. פנס יד חזק צריך סוללה חזקה. לפנסים למרחק הוא בדרך כלל פנס נטען וכולל מצבר כוח חזק, או לפחות 2 סוללות בגודל 18650 או סוללה אחת ויחידה אך בעוצמה גדולה בדומה לדגם המגיע עם סוללה בעוצמה 5000mAh. פנס לד נטען מבטיח עוצמה וגם זמן עבודה ארוך יותר.

.פנסים נטענים:

זולים לאחזקה באופן משמעותי עבור שימוש חוזר והם, ברב המקרים, מגיעים עם תושבת נוחה להטענה ברכב / בבית / במשרד. פנסים נטענים יקרים יותר (בקניה ראשונה) מאשר פנסים לא נטענים, אך חוסכים כסף רב ופסולת רבה עקב אי השימוש בסוללות מתכלות.

פנס נטען? תלוי כמה משתמשים

קצת על סוללות:

בניגוד לדעה הרווחת, סוללות אלקליין (Alkaline) עדיין רלוונטיות. למרות שהן גדולות יותר, כבדות יותר ובעלות חיי מדף קצרים מסוללות הליתיום(Lithium) הפופולריות, סוללות האלקליין מסוגלות לספק זרם חשמלי לאורך ימים. כדאי להעריך היטב את משימותיו של הפנס ולבחור את עוצמתו הרצויה ואת זמן הפעילות הרצוי.

סוללות ליתיום מציעות יותר עוצמה מסוללות אלקליין באותו הגודל. סוללת הליתיום חזקה בממוצע פי 2.5 וגם שוקלת חצי ממשקלה של סוללת אלקליין בעלת גודל דומה. כמו כן, סוללת ליתיום שומרת על מתח חשמלי רציף ועקבי (ללא נפילות מתח) עד 95% מחיי הסוללה, לעומת סוללת אלקליין שעוצמתה פוחתת באופן עקבי עם השימוש. בשל אופיין של סוללות הליתיום, בעלות התנגדות פנימית נמוכה, הן מתאימות יותר לשימוש במקרה של עומסים כבדים.

סוללות מתכלות מספקות, ברב המקרים, זמן פעולה ארוך יותר מאשר סוללות נטענות והן כמובן זולות יותר לרכישה. מצד שני, אם לוקחים בחשבון עלויות אחזקה לאורך זמן, הסללות הנטענות יהיו חסכוניות יותר.

חומר מעטפת הפנס:

בגדול, נחלק לשני סוגים עיקריים: מתכת ופלסטיק. טבעי לחשוב שהמתכת עדיפה… אז הנה כמה עובדות: מתכת כבדה יותר ויכולה להיסדק בעוד פלסטיק מאפשר גמישות. מתכת מתקררת ומתחממת יותר מפלסטיק. מתכת יכולה לגרום לניצוץ ופלסטיק לא. אם לא השתכנעת, אז דוגמאות נוספות ניתן למצוא בתרכובות הפלסטיק מהם בנויים אקדחים מודרניים.

גודל פיזי:

לרוב נקבע ע”פ גודל הסוללה. פנס קטן יעשה שימוש בסוללה/ות קטנות. אם הדרישה מהפנס היא להאיר מבעד לעשן סמיך (כמו לצוותי כיבוי אש) ולפעולה יומיומית, גודל הסוללה הופך לזניח.

עלות:

כמעט כל פנס יעשה את העבודה בשימוש קל. אם הפנס ישמש לעבודות קבלן וימצא את עצמו בתוך ארגז כלים מלא במפתחות צינורות ופליירים, עדיף להשקיע בפנס בעל עמידות גבוהה לזעזועים. חלק מהפנסים מיוצרים באיכות עילית ומספקים נתונים גבוהים מאוד באופן שלעולם לא ננצל את יכולותיו של הפנס. לעומת זאת, אם אתה חייל קרבי, איך אפשר לתמחר בטיחות?

חשוב לזכור כי למרות עלותו הראשונית הגבוהה של פנס נטען, במקרה של שימוש חוזר ולאורך זמן הוא יוצא זול הרבה יותר.

לסיכום בחירת פנס לאקדח :

עמידות,עוצמה מקסימלית (lumens) (בהירות), גודל היחידה כשהיא מותקנת, תאימות או זמינות נרתיק, מקור כוח, סוללה או נטענת, גודל אלומה, טווח תאורה, קלות הרכבה ופירוק, קלות שימוש. זה לא הכל אבל רוב התכונות שאני מסתכל עליהן. בדרך כלל אני הולך עם Streamlight או Surefire על סמך התכונות והמוניטין שלהם. וכמובן יש עוד יצרנים .

כל הרגשות:

שיתוף מהיר